Romano Missio ry:n arkisto luovutettu Kansallisarkistolle

 

Alfred Kordelinin säätiön myöntämällä apurahalla toteutettu Romano Missio ry:n arkistoaineiston järjestämistyö on saatu päätökseen. Romano Missio ry:n arkisto luovutettiin Kansallisarkistolle 19.10.2022. Luovutettu aineisto oli laajuudeltaan noin 11 hyllymetriä sisältäen noin 160 koteloa.

Romano Missio ry:n arkiston luovuttaminen Kansallisarkistolle mahdollistaa yhdistyksen historiasta kertovan aineiston asianmukaisen ja turvallisen säilyttämisen. Lisäksi yhdistys voi osaltaan edistää romaniväestön historian ja kulttuuriperinnön säilymistä sekä niiden eteenpäin siirtämistä tuleville sukupolville.

 

 

Vuoden arkistoteko -palkinto Romano Missiolle

Arkistojen päivän toimikunta on myöntänyt Vuoden arkistoteko -palkinnon Romano Mission yhdistysarkiston luovuttamiselle Kansallisarkistoon. Tämä merkittävä ja laaja vuosille 1904–2016 ajoittuva arkistomateriaali on ollut tähän saakka tutkijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden saavuttamattomissa.

Romano Missio ry on Suomen vanhin valtakunnallinen romanijärjestö, joka on perustettu vuonna 1906. Romano Mission luovuttama aineisto kertoo Suomen romanien elämästä lastensuojelun, asuntopolitiikan, koulutuksen, kielen ja kulttuurin sekä kristillisen lähetystyön näkökulmasta. Aineisto piirtää pitkän ja ainutlaatuisen kaaren romanien osallisuuden eri vaiheista 1900-luvulla. Arkisto on laajuudeltaan 11 hyllymetriä ja se sisältää muun muassa asiakirjoja, kirjeitä, käsikirjoituksia, valokuvia, kaitafilmejä ja äänitteitä. Romano Mission toiminnan tuloksena syntyneiden asiakirjojen ohella aineistossa on myös runsaasti romanien ja pääväestön edustajien muuta kirjallista käsikirjoitusaineistoa.

Lainaus: Arkistojen päivän toimikunnan tiedote

 

Tieteiden talossa 11.11.2022 järjestettyyn tilaisuuteen osallistuivat  Elämää sukupolvien takaa -hankkeen toimijat Tuula Åkerlund ja Pia Kara.

 

Kuvat: Romano Missio ry